Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Спад в продажбите на оловни сплави сви приходите на "Монбат" с близо 10%

Дружеството остава на печалба през октомври, макар тя да намалява леко в сравнение с миналата година

Спад в продажбите на оловни сплави сви приходите на "Монбат" с близо 10%

Снимка: Pixabay

Нетните приходи на „Монбат“ АД са се понижили с 9,6% през октомври до 33,2 млн. лв. в сравнение с година по-рано, показват консолидираните финансови резултати, които дружеството разпространи чрез БФБ – София.

Консолидираните данни за първите десет месеца на 2020 г. сочат, че дружествата от икономическата група са реализирали нетни приходи от продажби в размер на 251,4 млн. лв., което представлява намаление от 6,2% на годишна база.

Спадовете се дължат главно на понижение на продажбите на антимониеви оловни сплави към трети страни, които не са част от основната дейност на рециклиращата дивизия. Отчетени са и по-ниски нива на LME индекса на олово през периода до края на октомври.

Реализираният консолидиран резултат преди облагане с данъци през октомври е печалба в размер на 1,96 млн. лв., което представлява намаление от 1,5% спрямо година по-рано.

Монбат АД
Натрупаната печалба преди данъци за първите десет месеца от годината се е понижила с 12,4% до малко над 12 млн. лв.

Дружествата от икономическата група са постигнали през октомври консолидирана EBITDA в размер на 3,9 млн. лв., като тя нараства с 6% в сравнение с 2019 г. От януари до края на октомври EBITDA достига 31,7 млн. лв., което представлява увеличение от 3,1% в сравнение със същия период на 2019 г.

Спадът в нетната печалба преди облагане с данъци от началото на годината се дължи главно на увеличението на амортизационните разходи, като съществена част от тях се дължат на амортизационни отчисления във връзка с придобит инвестиционен имот през юли 2019 г.

Отчита се ефектът и от нарастването на валутно-курсовите загуби, произтичащи най-вече от отслабването на долара спрямо еврото, като „Монбат“ има вземания от един клиент в Близкия изток, деноминирани в щатски долари. Влияние върху дружеството оказва и отслабването на нигерийската найра, засягащо търговската дейност на групата в Нигерия.

От началото на годината акциите на производителя поевтиняват с 45,8% при пазарна капитализация от 136,5 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини и анализи
Индексите на БФБ запазиха ръстовете си